niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie po sułtańsku.

Jeszcze jeden przepis na ulubione przez moją rodzinę śłedzie. Szczególnie przepada za nimi mój syn. 
Składniki
3 wymoczone duże  filetyśledziowe.
2 duże cebule
3 garście rodzynek
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1/2łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki naturalnego pieprzu
1łyżka miodu

olej

Sposób przyrządzenia

Na oleju podsmażyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
Dodać rodzynki, cynamon, tymianek i miód

Dodać przecier pomidorowy lub soku pomidorowego. 
Jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody.
Dodać sól i pieprz naturalny do smaku.

Ostudzić.
Filety pokroić w kawałki 2 cm.

Dodać do masy. Wymieszać i przełożyć do słoika.

Najsmaczniejsze są po 2-3 dniach gdy się przegryzą.
Uwaga! Masa musi być zimna, bo filety się rozpadną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz