niedziela, 8 grudnia 2013

Pierniczki!!!

A więc już pieczemy pierniki. Trochę wcześniej aby dojrzały w blaszanych pudełkach . Niech spokojnie czekają aż  wystroimy je na święta. 

Składniki: 

1/2 mąki tortowej
1 szklanka trzcinowego cukru
2 łyżki płynnego miodu 
1/2 paczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła
4 jajka
1 torebka przyprawy korzennej 

Sposób przygotowania:

Makę wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, przyprawą korzenną.
Dodac miód, masło i rozetrzeć w palcach.
Dodać jajka, wyrobić elastyczne ciasto. Gdy jest za luźne dodać mąki, gdy za ścisłe, dodac troszkę śmietany.
Uformować kulę , przykryć miseczką, niech odpocznie. 
Ciasto podzielić na 4 części.
Wykrawać różne kształty. Ja z jednej części wykrawam jeden rodzaj pierniczków. Okrawki zbieram na 5 -tą część i wykrawam foremkami od ciastoliny różne zwierzątka. Te będą dla dziewczynek.
Kolejno wykładać pierniczki na posmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę. 
Piec w 180 stopniach około 15 minut. 
Upiekłam w sumie 5 blach. Wyszło mi około 140 pierniczków. 

            
Po wystudzeniu wyłożyć do blaszanych pudełek . Niech czekają na udekorowanie.

A udekorowane wyglądają tak!!!





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz