sobota, 19 kwietnia 2014

Piegowaty mazurek.

Nasz nowy piegowaty mazurek. Robiliśmy go razem z mężusiem. To znaczy mężuś asystował , doradzal dekoracje i podjadał różności . 




Składniki

Spód mazurka:
200g mąki tortowej
200g maku ( może zmielony - gotowy)
200g cukru pudru
200g rozpuszczonego masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
aromat migdalowy
Dekoracja:
Puszka masy krówkowej
Marcepan, orzechy migdaly, rodzynki


Sposób przyrządzenia

Mąkę, proszek do pieczenia i mak dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione maslo i dokladnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrempudrem i dodajemy do masy makowej.
Dodajemy otartą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną maslem i posypaną bułką tartą. 
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy. 
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy . A potem dowolnie dekorujemy.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz