Nasz nowy piegowaty mazurek. Robiliśmy go razem z mężusiem. To znaczy mężuś asystował , doradzal dekoracje i podjadał różności .
Składniki
Spód mazurka:200g mąki tortowej
200g maku ( może zmielony - gotowy)
200g cukru pudru
200g rozpuszczonego masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
aromat migdalowy
Dekoracja:
Puszka masy krówkowej
Marcepan, orzechy migdaly, rodzynki
Sposób przyrządzenia
Mąkę, proszek do pieczenia i mak dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione maslo i dokladnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrempudrem i dodajemy do masy makowej.
Dodajemy otartą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną maslem i posypaną bułką tartą.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy . A potem dowolnie dekorujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz