środa, 16 kwietnia 2014

Pasztet wielkanocny.

I na pierwszy ogień poszedł pasztet.
Uwielbiam pasztety. Ale muszą być kremowe i mazisye. a takie tylko są tłuste. Trudno, święta wielkanocne to nie jest okres odchudzania i liczenia kalorii.
Składniki:
Mięso drobiowe  z czterech dużych porcji rosołowych . Był rosół a mięso obrane i zamrożone.
30 dkg chudej pachwiny
30 dkg wędzonego boczku i słoninki też wędzonej w kawałku
30 dkg wędzonej słoninki w plastrach
20 dkg łopatki też raczej tłustej.
30 dkg drobiowej wątróbki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 duża garść suszonych grzybów
50 ml brandy
sól, pieprz ziołowy i gałka muszkatołowa
1 jajko
4 czubate łyżki bułki tartej
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:
Pachwinę, wędzony boczek i łopatkę pokroić w duże kawałki i podsmażyć na rumiano.
Dodać 1 cebulę , czosnek , wątróbkę, doprawić solą , pieprzem , galką  i warzywkiem. Podsmażyć .
Zalać wrzącą wodą . Wody nie za wiele. Tak aby mięsko pływałao tylko. Przykryć i dusić. Pod konieć duszenia dodać brandy. I jeszcze dusić 15 minut.
W tym samym czasie zalane wcześniej wrzątkiem grzyby osączyć i przełożyć do małego rondelka. Dodać 1 cebulę i gotować tyle czasu ile dusimy mięso.
Grzyby odsączyć. Wody nie wylewać!!! Wywary połączyć.
Mięso z duszenia odsączyć. Wody nie wylewać!!!
Mięso duszone i mięso z drobiu zemleć 3 razy.

Bułkę tartą zalać wywarem z grzybów i mięsa. Musi byc wilgotna masa ale nie rzadka.
Bułkę i jajko dodać do zmielonego mięsa i dokładnie wyrobić. Dodać posiekane grzyby i wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem , wysypać bułka tartą i spód wyłożyć plastrami wędzonej słoninki.
Masę mięsną wyłożyć do formy dociskając łyżką i kilkakrotnie uderzając formą w stół.
Na wierzch połóżyć plastry wędzonej słoninki .

Pieć w 180 stopniach 1.5 godziny. Jeśli wierzch zbyt szybko zarumieni się zmniejszyć temparaturę do 150 stopni.
Po upieczeniu wyjąć pasztet i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz