piątek, 1 maja 2015

Pierwszomajowe śniadanie.

Mówią naukowcy dietetycy, że śniadanie rzecz najważniejsza.
Ma być energizujące i kaloryczne.
I pomyślałam sobie, że najlepsze będą jajka i boczuś.
Aby nie było tak powszednie, to zrobiłam coś takiego.


Jajka sadzone na sałatce z rukoli i boczku.

Składniki:

1/2 opakowania rukoli
3 jajka
kawałek wędzonego i parzonego boczku
duża garść prażonych pestek z dyni
2 łyżki marynowanego w oliwie z oliwek sera żółtego  + 2 łyżki oliwy z marynowania sera.
Sól i świeżo zmielony pieprz naturalny

Sposób przygotowania:

Do miski włożyć rukolę, dodać ser i oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podprażyć pestki z dyni, wysypać do miseczki a na patelni podsmażyć plasterki boczku.
Gdy boczek już będzie rumiany i chrupiący wyjąc go z patelni a na niej usmażyć jajka sadzone.

Na talerz wyłożyć rukolę, posypać częścią pestek, wyłożyć plasterki boczku a na nie położyć jajko sadzone.
Całość posypać resztą pestek
Do takiego danie pyszne są tosty z chleba z ziarenkami. 

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz