niedziela, 3 maja 2015

Niedzielne śniadania...Dlaczego lubię je robić a później zjadać?

W niedzielne poranki nigdzie nam się nie spieszy. Całkiem spokojnie wypijamy pierwszą kawę, czasem z tostem a czasem bez. A potem szykuję śniadanie. Nie są to codzienne kanapki "na szybko".
Staram się uruchomić fantazję. Moje dzieci często kiedyś mówiły, że najlepiej gotuję gdy w lodówce są prześwity.
Dzisiaj niezupełnie widać było żarówkę ale pofantazjowałam sobie.
A więc zrobiłam twarożek z rukolą i szczypiorkiem .


Składniki:

Twaróg półtłusty 
jogurt typu greckiego
garść rukoli
szczypior
2 ząbki czosnku
Kilka plasterków ogórka
2 rzodkiewki
Uprażone pestki z dyni

Sposób przyrządzenia:

Twarożek rozgnieść widelcem , dodać jogurt, posolić.
Rukolę i szczypior drobno pokroić, dodać do twarożku.
Dodać do smaku soli i świeżo zmielonego naturalnego pieprzu. 
Ząbki czosnku przegnieść przez praskę , dodać do masy twarożkowej. Dokładnie wymieszać 
Na talerzyk wyłożyć rukolę, na nią położyć twarożek i udekorować plasterkami ogórka i rzodkiewki. 
Posypać pestkami dyni. 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz