środa, 12 kwietnia 2017

Klops z przepiórczymi jajeczkami.

No i zaczęłam świętować kulinarnie.
Dzisiaj upiekłam klopsa z jajeczkami przepiórczymi i dużą ilością zielonej pietruszki.

Składniki:

1 kg drobnego mięsa wieprzowego
2 jajka
12 jajeczek przepiórczych
1 pęczek natki pietruszki

Po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, bazylii, lubczyku.
Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
 bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić, doprawić solą , pieprzem czosnkiem ( nie za dużo), przyprawami typu włoskiego ( oregano, bazylia, tymianek, lubczyk) . Dokładnie wymieszać i wyrobić rękoma. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 dobę. W tym roku był to balkon, bo była temperatura lodówkowa.

Mięso wystawić do kuchni aby lekko nabrało wyższej temperatury .
Następnie dodać posiekaną zieloną pietruszkę i 2 jajka.
Dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.


Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wyłożyć jedną część mięsa. Na nim położyć w lekkie zagłębienia jajeczka.
Przykryć szczelnie drugą częścią mięsa.
Wyrównać lekko dociskając.


Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 150 stopni , a następnie w temperaturze 190 stopni zarumienić.


Zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcie gotowego klopsa. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz