Na dworze marcowa pogoda: miszmasz zimy z wiosną i nie chcialo mi się dziś wychodzić. No to co miałam robić? Ciasteczka!!!!
Najpierw nastąpił przegląd szafek : co ja mam?
I zaplanowałam herbatniczki z makiem i kokosowe ciastka podwójnie pieczone. A do tego rogaliki z ciasta francuskiego bo kończy się termin wazności.
Ciastka z makiem:
Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1 kostka masła
3 jajka
200g cukru
1/2 szklanki maku
2 łyżki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , cukrem i makiem.
Dodać maslo i rozetrzeć palcami , dodać jajka i zagnieśc w kulę.
Jak zwykle podzielić na 4 części , rozwalkować cieniutko i wykrajać krązki.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut na wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszce.
Ciastka kokosowe podwójnie pieczone:
Składniki:
1/2 mąki tortowej
1 kostka masła
3 jajka
200g cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii. Ja dalam oba skladniki.
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieśc ciasto w podany wyżej sposób.
Podzielić "jak zwykle " na 4 części.
Uformować 4 wałki i wyłóżyć na blaszkę wysmarowaną maslem i wysypaną mąką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut . A właściwie do momentu gdy będą złote.
Wyjąć z piekarnika , ostudzić i pokroić na stolnicy w kromeczki.
Kromeczki wyłożyć na blachę i opiec je z dwóch stron na złoty kolor.
I zrobiłam jeszcze 12 sztuk rogalików. Przepisu nie podaję, bo tylko pokroiłam gotowca francuskiego i zwinęłam. Piekłam podobnie jak dwa poprednie ciasteczka.
A oto całe moje dzisiejsze szaleństwo:
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz