środa, 29 maja 2013

Klasyczny strogonow.

Jutro świętujemy Boże Ciało.
A więc i przygotuję swiąteczny obiad .
Taka naszła mnie ochota na strogonowa . I już mam prawie zrobionego.

Składniki

Wołowina , może być chuda karkówka , nie koniecznie polędwica .
3 cebule. 
1 przecier pomidorowy
1 kartonik śmietanki 18 %.
Sól, pieprz naturalny czarny.
Tłuszcz do podsdmażenia mięsa i cebuli.

Sposób przyrządzenia

Mięso pokroic na drobne kawałki maksymalnie 2cm.
Na tłuszczu ( ja używam tradycyjnie smalcu ) podsmażamy mięso do zbrązowienia , dodajemy cebulę i dalej podsmażamy aby cebulka nabrała koloru. Zalewamy wodą ( gorącą), dodajemy przecier i dusimy do miękkości. Nie dodajemy mąki!!!! Gdy już mięso jest miękkie i sos się zagęści dolewamy zahartowaną smietankę . Doprowadzamy do zagotowania. Nie gotujemy aby śmietanka się nie zwarzyła.
Podajemy z ryżem . Przepis oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz