Jutro jest święto Bożego Ciała. Po procesji wyruszamy na działkę aby miło spędzić świąteczny dzień.
Ja, jak to babcia przygotowałam świąteczne jedzonko na piknik.
Będą małe kebaby, kaszka kuskus, sałatka z żóltej fasolki z fetą i kruche ciasto z tegorocznym dżemem truskawkowym i grubą kruszonką.
Wokół działki rozściełają się łąki i pola, więc pójdziemy sobie tam na spacer. Może nawet znajdziemy drogę "na skróty" do jeziora? A potem zjemy sobie obiad na powietrzu.
A tymczasem proponuję Wam przepis na proste danie typu kebab.
Składniki:
Udka i podudzia z kurczaków
Mała cebula
1 duży ząbek czosnku
trochę bułki tartej
olej do usmażenia kebabów
sól, pieprz , przyprawa prowansalska lub gulaszowa
patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Z udek i podudzi oddzielamy mięsko od kości.
Mielimy mięso razem ze skórą .
Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Mięso doprawiamy dowolnie przyprawami.
Mięso jest dość rzadkie więc trzeba dodać bułkę tartą aby można uformować kebab.
Garścią nabieramy mięsko i oblepiamy patyki do szaszłyków.
Na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni teflonowej wykładamy kebaby i przewracając smażymy z wszystkich stron.
Wykładamy na pólmisek.
A nazajutrz podgrzewamy na działce na patelni ale już bez tłuszczu, bądź też opiekamy krótko na grillu.
Ja podam podsmażone i do tego zrobię kaszkę kuskus z masłem i rodzynkami. Oczywiście będzie też sałatka z żóltej fasolki szparagowej z czosnkiem, dużą ilością kopru i serem feta pokrojonym w kostkę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz